Kuzey Kore ve Nükleer Silahlanma; Kuzey Kore Nükleer Bir Güçtür.


                 Kuzey Kore. Resmi adı ile, Kuzey Kore Demokratik Halk Cumhuriyetidir. Kore, ikinci dünya savaşından sonra ülkeye Sovyetler Birliği ve ABD Silahlı Kuvettlerinin farklı yerlerde çıkartma yapması sonucunda Kuzey'in SSCB'ye uyup komünist rejimi benimsemesi Güney'in de ABD'ye uyup kapitalizmi benimsemesinin ardından Kuzey ve Güney Kore olarak ikiye bölündü.
 
                Gelelim konumuz Kuzey Koreye; ülkenin kuzeyinde Çin Halk Cumhuriyeti ve Rusya bulunmasından dolayı Kuzey Kore bu ülkelere nazaran daha kapalı bir rejim benimser. Kore Halk Ordusu kara,deniz ve hava kuvvetleri ile birlikte 4.7 Milyon yedek askeri güce sahiptir. Hemen hemen her vatandaştan biri askari mevkide hizmet verir. Kuzey Kore teğit eilmiş raporlara göre biyolojik silah programına sahiptir. Ama bu kimyasal silah progaramı kadar derin ve kapsamlı değildir. Kuzey Kore ayrıca nükleer silah programında sahiptir.
 
               Peki neden ülkeler nükleer silaha yönelir?
 
               Bir süre önceye kadar sadece belirili ülkelerde ki bilim adamları sihirli formülü biliyordu.Fakat gizli ağlar sayesinde bu bilgiler git gi tüm dünyaya yayıldı.Parantez içi bir ayrıntı vermek gerekirse George Bush politikası bunda önemli bir rol oynadı.Düşman rejimleri yıkacağını ifade ederek Irak'a saldırması bir çok ülkenin nükleer silaha sarılmasını veya nükleer silah programını hızlandırmasına neden oldu.Silahlanmanın bu denli artmasına neden olan bir diğer unsur da Hindistan'dır.
 
               ABD ve Fransa nükleer silahsızlanma antlamasını imzalamayan ve atom bombası denemelerini gerçekleştirmiş olan Hindistan'a sivil nükleer yarımı sağladı.Bu da dünyanın geri kalanı için iyi bir örnek olmadı.
 
              Antlaşmayı daha önceden imzalayan Kuzey Kore 1993 yılında yaptıkları açıklamada nükleer silahların yayılmasını önleme antlaşmasından çekildiğini açıkladı. Daha sonra Kuzey Kore ve ABD 1994 yılında Piyongyang'ın nükleer silah programını dondurması karşılığında uluslararası yardım ile iki adet elektrik gücü sağlayan nükleer santralin inşa edilmesini ön gören bir antlaşma imzaladılar ve Kuzey Kore aldığı karardan geri adım attı. Fakat güç gösterisine devam eden Kuzey Kore, Japonyanın istediği herhangi bir şehrini ve bölgesini vurabilme kapasitesine sahip olduğunu kanıtlamak için Japonya üzerinden Pasifik Okyanusuna (yani karadan, denize) iki adet füzeyi ateşledi. Hal böyle olunca 1998 Kasım ayında ABD, Kuzey Korenin geliştirmekte olduğu şüpheli yer altı faaliyetlerle ilgili Kuzey Kore ile birlikte Piyongyang'da ilk üst düzey yuvarlak masa görüşmelerini gerçekleştirdi.
 
              Eski ABD Savunma Bakanı William Perry Kuzey Koreye resmi gezi düzenleyip ve silahsızlanma önerisinde bulunur. Karşılıklı süren antlaşmalar ve sözler sonunda Kuzey Kore denemelerini donduracağnın güvencesini verir. Bir nebze olsun rahatlayan ABD Başkanı Clinton ekonomik yaptırımları gevşettiğini açıklar.

              2008 yılında ABD ile son bir antlaşma yapan Kuzey Kore ABD'nin yaptırımları kaldırmaması ve verdiği sözleri gerçekleştirmemesi sebebiyle nükleer çalışmalarına tekrar başladı ve 2009 Mayıs ayında yer altında başarılı bir nükleer deneme yaptığını açıkladı. Kuzey Kore'nin resmi haber ajansında yapılan duyuruda bunun ülkenin nükleer caydırıcılığını artırma yolunda önemli bir adım olduğunu bildirdi. Ayrıca bu duyuruda yaptıkları nükleer denemeyi meşrulaştırarak toprak bütünlüğünün, ülkenin, ulusun ve sosyalizmin korunmasını, barışın garanti altına alınmasını ve Kore yarımadası ile bölge güvenliğinin korunmasına katkı sağlayacağını da ileri sürdü. 
 
             Sarsıntıyı hisseden ve kendisini bir kere daha tehdit altında hisseden Güney Kore, BM Güvenlik Konseyine işaret ederek "uygun cevap kesinlikle verilecektir" demiştir. Fakat bunu dahi ciddiye almayan Kuzey Kore günümüzde de yeniden yer altında bir nükleer deneme yapmak için hazırlık yapmakta olduğunu belirtti. 
 
              Sonuç olarak; Kuzey Kore nükleer politikası karşılıklı güvensizlik ve çatışmalar nükleer silahsızlanma arzusunu beslemektedir. Konumu itibariyle Güney Kore ve ABD tehditi altında bulunan Kuzey Kore sınırları ve rejimini korumak için tabiri caiz ise, haba altından nükleer silah göstermektedir.
 
              Kuzey Kore, günümüzde en fazla tartışma konusu olan ülkelerden biridir. Bunun sebebi de, Kuzey Kore'nin kendine has özellikleri ve politikalarından kaynaklanan bir durumdur. Güney Kore de "devletler tepişir çimler ezilir" sözünden feyz alarak Kore savaşında olduğu gibi yıkıcı bir ortam oluşmaması için BM'ye sığınmakla yetinir.
 
            Amacım tabi ki, kitle imha silahlarını ya da konvansiyonal olan slahları meşrulaştırmak ve nükleer silahlandırma yarışını desteklemek değil. Fakat tekrar tekrar belirtiyorum; Kuzey Kore bulunduğu coğrafi ortam dolayısı ile benimsediği rejim yüzünden kendisine bir türlü kalkan oluşturmak zorundadır. Bu noktada ABD baskısı ile Çin "dur" diyene kadar Kuzey Kore nükleer denemelerine devam edip gerilimi daha da artırabilir. Çin'in baskısı yoğunlaşınca da Kuzey Kore yeniden altılı müzakerelere (ABD, Japonya, Rusya,Çün, Güney Kore, Kuzey Kore) dönebilir ya da ABD ile ikili görüşme teklifinde bulunabilir. Ancak her halükarda sonuç değişmeyecektir; Kuzey Kore nükleer bir güçtür. 

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hoşçakal 23 Yaşım, Hoşgeldin 24 Yaşım...

#EloveGGeziyor // BODRUM

Bülent Gardiyanoğlu'nun: "Farkındalık ve Mucizeler" Seminerinden...